05/09/2016

Tendo ryu aikido

 

Simbol TENDORYU šole sestavljajo rdeča podlaga in trije češnjevi cvetovi, ki so med seboj povezani in tvorijo
osnovni krog.Aikido Sevnica - tendoryu

Češnjevi cvetovi na Japonskem simbolizirajo pomlad, ljubezen, novo življenje… Rdeča podlaga predstavlja deželo vzhajajočega sonca, povezani cvetovi pa izražajo prijateljstvo in čvrsto vez med pripadniki te šole.

Kenji Shimizu 8.DAN

Aikido Sevnica - Kenji Shimizu

Vodja šole je mojster Kenji Shimizu 8.DAN, ki se je leta 1968 ločil od Aikikai organizacije in 1969 ustanovil v okrožju Setagaya TOKYO lastno institucijo.

 
Rodil se je leta 1940 v mestu Tendo v pokrajini Fukuoka na otoku Kyushu. Kot otrok se je ukvarjal tudi z judom. V času študija na univerzi Meiji so mu podelili 4.DAN (Kodokan). Po končanem študiju je januarja 1963 na priporočilo in v dogovoru z ustanoviteljem aikida Morihejem Ueshibo pričel vaditi aikido.
Shimizu je bil eden zadnjih uchideshi-jev pri Ueshibi. Velik vpliv na njega pa sta imela predvsem Tohei sensei, Kisshomaru Ueshiba in Osawa sensei. Njegove tehnike nosijo neizbrisen pečat takratnega šolanja. Značilnosti povojnega aikida so predvsem močna krožna gibanja (večina stvari bazira na Tenkan principu), ki dajejo tehnikam učinkovitost in eleganco.
Tendoryu aikido je razen na Japonskem razširjen še v Nemčiji, na Danskem, v Belgiji in na Nizozemskem.